Najljepsa crnogorska planina Durmitor je dom hotela SOA.

Žabljak je najviše gradsko naselje u istočnoj Evropi sa nadmorskom visinom od 1450m, okružen sa dvadeset tri planinska vrha -  pravi je dragulj Crne Gore i atrakcija za posjetioce svih uzrasta tokom cijele godine. Ljepoti Durmitorsakog kraja posebnu draž daje draž 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1500 m.
Žabljak leži na obodu Nacionalnog parka Durmitor, koji pokriva površinu od 39,000ha, okružen sa 5 kanjona, 748 prirodnih izvora, netaknutim šumama sa više od 400 godina starim stablima, ledenim pećinama. Crno jezero je na svega nekoliko minuta vožnje - oko 2,6km od centra Žabljaka ili oko 1.8km od Hotela SOA. Zbog svoje ljepote i pristupačnosti predstavlja zaštitni znak Durmitora.

 
Sva raskoš prirodnih ljepota, ambijentalnih i kulturnih vrijednosti Durmitora i rijeke Tare, preovladala je da se Nacionalni park Durmitor uvrsti u popis Svjetske kulturne i prirodne baštine, odlukom Međunarodnog odbora za Svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu, u Parizu 1980. godine.
 
Durmitor je najviša planina u Crnoj Gori a "Bobotov Kuk" najviši vrh na 2520m, prvi čovjek koji je došao do njega bio je Austrijanac Oskar Bauman.

Durmitor skriva i najdublji kanjon u Evropi - kanjon Tare (1300m), koji je odmah posle kanjona Kolorado drugi po dubini u svijetu. Zbog plavo-zelene kristalno čiste, nezagađene vode, poznat je i kao "Suza Evrope". Kanjon Tare je pod zaštitiom Uneska, kao jedno od najdragocjenijih  mjesta svjetske prirodne baštine. Spektakularne panorame i rafting Tarom je jednistveni doživljaj koji nudi Nacionalni park Durmitor.

Durmitorski nacionalni park obiluje značajnim brojem spomenika kulture od antičkog razdoblja do najnovijeg doba. Najkarakterističniji su srednjovjekovni spomenici: razvaline gradova i utvrđenja, mostovi i karaule, nekropole i samostanski kompleksi u dolini rijeke Tare.
Po bogatstvu flore i faune Durmitor predstavlja izuzetnu prirodnu vrijednost i trajno nadahnuće naučnika i ljubitelja prirode.

Da li znate odakle potiče porijeklo imena Durmitor ?

Prema nekim izvorima, ova riječ je romanskog porijekla, i izvedena je od latinske riječi “dormitorium”, tj. iz nje proizašle italijanske riječi “dormitorio” ili dormire, što znači spavati. Sa druge strane, postoji još jedno tumačnenje, a to je da se radi o imenu koje su mu dali Kelti, i da riječ "dru-mi—tor “ znači "voda sa planine".

Kao što često biva, za sve ono što je lijepo, i u čemu možete samo da uživate, ostavi vas bez riječi, pa je teško pronaći adekvatne termine, da se barem približi dio onoga što vam je dostupno na Žabljaku i Durmitoru ali svakako zaposleni hotela SOA će se potruditi da Vas upoznaju sa svim onim što nudi Durmitor.